Posted on

En sund mund er vigtig for en sund krop

I disse år er der efterhånden kommet mere og mere fokus på, hvor vigtigt det er at holde sin krop sund, rask og ungdommelig. Det gælder indenfor mange forskellige dele af vores fantastiske krops mange vigtige dele. Der er meget fokus på aktivitet, træning og øvelser, der holder vores krop fit og styrker vores muskler. Derudover er der meget fokus på, hvad vi danskere putter i munden, når vi sætter os ved middagsbordet eller slænger os på sofaen fredag aften. Vi er flere gange blevet udråbt til deciderede verdensmestre i at spise slik, hvilket for mange følger med, når vi snakker om den sagnomspundne danske hygge. Selvom træning, kost og motion er vigtige og meget afgørende at have fokus på, når man jagter en sund krop, så er der andre dele af kroppen, som også er vigtige, men som for nogle ofte bliver underprioriteret indtil det måske er for sent. En af de dele er vores mund.

Vores mund er betydningsfuld

Man kan ikke undervurdere betydningen af menneskets mund. Derfor kan man heller ikke undervurdere betydningen af at have en sund mund. Vi bruger munden hele tiden, når vi spiser eller drikker. De fleste har haft bøvl i større eller mindre grad med en eller flere tænder, som i en periode har gjort ondt eller blevet trukket ud. Det gør sindssygt ondt og det kan være en forfærdelig omgang at komme igennem, hvis man får en slem omgang tandpine eller andre typiske sygdomme i munden. Det betyder nemlig, at det kan være svært at spise og drikke, og er derfor en stor hæmsko i hverdagen. De fleste af os har heldigvis ganske sunde og raske tænder og munde, og derfor værdsætter vi ofte først vores sunde mund, når vi en dag får problemer med tænderne eller tandkødet. Uanset hvordan man vender og drejer det, så er vores mund en af de vigtigste dele af vores krop, og derfor er det vigtigt, at man sørger for at have en sund mund, når man sætter jagten ind på at have en helt igennem sund krop.

Hver opmærksom på selv mindre problemer i munden

En af de hyppigste årsager til at vi danskere en gang imellem udvikler slemme problemer med tænderne eller tandkødet er, at vi ikke altid lytter til vores krop og holder øje med de små faresignaler, som kroppen udsender, når noget begynder at gå i retning af noget skidt. Ofte tænker vi, at det nok skal gå væk af sig selv eller at det måske slet ikke er så farligt, som det måske i virkeligheden er uden, at vi ved det. Der findes flere forskellige former for sygdomme i tænder og tandkød. En af de mest udbredte tandsygdomme i Danmark er Parodontose, der også i dagligdagen kaldes for de løse tænders sygdom. Den opstår typisk som følge af en mildere betændelse i tandkødet, som så udvikler sig videre til noget, der er langt værre. Hvis man derfor oplever ømhed i tandkødet eller at ens tandkød begynder at bløde selv ved små berøringer, så bør man altså søge en tandlæge, der kan tjekke op på, om det er noget, der løser sig selv eller om der skal en hurtig behandling til. Læs mere om denne tandsygdom, hvis du frygter, at du måske kan have denne lidelse.

Fokusér på hele din krop

Selvom der er meget fokus på kost og motion, så bør du tænke på hele din krop som en stor helhed, når du kæmper for at få den sundest mulige krop. Det betyder altså både, hvad du putter i munden samt hvordan selve din egen mund har det.