Posted on

Sundhed og søvn hænger sammen

I en travl hverdag nu til dags, så kan søvnen godt blive skubbet lidt i baggrunden og være en af de ting vi ikke får prioriteret så meget, da arbejde og underholdning fylder en stor del af vores liv.

 

Søvn bør dog ikke være en luksus. Det er lige så vigtigt for din fysiske og psykiske sundhed som mad og vand.

 

Kroppens behov for søvn er begyndt at optage videnskaben mere og mere inden for de senere år. Forskere har undersøgt, hvad der sker med kroppen når vi sover, og hvorfor selve processen er så vigtig. Vi ved, at søvn er nødvendig for at:

 

 • opretholde kritiske kropsfunktioner
 • genoprette energi
 • reparere muskelvæv
 • give hjernen mulighed for at behandle nye oplysninger

 

Vi ved også, hvad der sker, når kroppen ikke får nok søvn. Søvnmangel kan forårsage en række mentale og fysiske problemer, herunder forringelse af din evne til at:

 

 • tænk klart
 • fokus
 • reagere
 • kontrollere følelser

 

Herunder giver kropsterapeut Tanja Bengaard dig mere viden om sundhed og søvn.

 

Søvnproblemer kan resultere i alvorlige problemer på den lange bane.

Kronisk søvnmangel har vist sig at øge risikoen for alvorlige helbredstilstande som diabetes, hjerte -kar -sygdomme, fedme og depression. Det kan også påvirke dit immunsystem og reducere din krops evne til at bekæmpe infektioner og sygdomme.

 

Så det kræver mange gode nætters søvn for at holde dit mentale og fysiske helbred i god stand. En enkelt nats dårlig søvn gør ikke noget. De vil nok være påvirket med ekstra træthed næste dag. Det der er vigtigt er at du får nok søvn på den lange bane. Du kan ikke indhente den tabte søvn, men ved at have en fast sengetid i hverdagene, kan du hjælpe dig selv på vej til at få nok timers søvn.

 

Manglende søvn kan give dig:

 

Hukommelsesproblemer

Under søvn fjernes affaldsstoffet adenosin fra din hjerne, der dannes i løbet af dagen. Hvis du ikke får nok søvn, vil der stadig være en rest adenosin tilbage i hjernen. Det betyder at du ikke er frisk når du vågner næste morgen og du vil føle dig træt og uoplagt i løbet af dagen. På længere sigt vil det føre til en dårlige koncentrationsevne og dårlige hukommelse.

 

Svækket immunforsvar

Hvis du ikke får nok søvn, kan din krops immunforsvar ikke modstå invaderende bakterier og vira, herunder forkølelse og influenza. Nok søvn vil øge effekten af dine T-cellers respons. T-celler er den del af immunforsvaret der er med til at dræbe infektiøse mikroorganismer og de frigør lymfokiner som udløser en immunreaktion, som blandt andet kan bekæmpe kræft eller virus.

Nedsat libido

Mennesker, der oplever søvnmangel, kan også have et lavere sexlyst på grund af et fald i testosteronniveauet.

 

Kardiovaskulære sygdomme

Hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og andre kardiovaskulære tilstande er mere almindelige hos mennesker, der er kronisk søvnløse.

 

Vægtøgning

Forskning viser, at hvis du ikke får nok søvn, får du lyst til fedtholdige og kaloriefødevarer. Plus, de signalstoffer der frigives efter et måltid i din hjerne, der normalt fortæller dig at stoppe med at spise, er ikke så effektive, hvis du ikke sover nok. Dette kan få dig til at tage på i vægt, da du vil mærke en øget sultfornemmelse når du ikke får sovet nok.

 

Søvnens fordele

Søvn af god kvalitet kan afværge mange kortsigtede problemer som træthed og koncentrationsbesvær. Det kan også forhindre alvorlige langsigtede sundhedsproblemer.

 

Fordelene ved god søvn omfatter:

 

 • Mindre inflammation i kroppen.
 • Forbedret koncentration. Mennesker, der får tilstrækkelig søvn, er mere produktive og oplever bedre præstationer, hukommelse og koncentration end mennesker, der er kronisk søvnløse.
 • Mindre sult
 • Nedsat risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde. Dårlig søvn øger din risiko for kroniske hjerte -kar -problemer såsom hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og slagtilfælde. Sund søvn reducerer din risiko.
 • Mindsket risiko for depression. Utilstrækkelig eller dårlig søvn øger din risiko for depression, angst og andre psykiske problemer. Derudover rapporterer 90 procent af personer, der er blevet diagnosticeret med depression, lav søvnkvalitet.

 

Kropsterapi kan virke på søvnløshed

Der er mange årsager til, at vi sover for lidt eller for dårligt. Men nervesystemet spiller ind i mange af årsagerne.  Når kroppen er spændt op, er det sværere at slappe. Og dermed kan de være svært at finde den afslapning, som er forudsætningen for at kunne falde i søvn. En afspænding af nervesystemet gør derfor en stor forskel for, at din søvn forbedres.

 

Følelsesmæssige temaer manifesterer sig i kroppen. Er vi fx bekymrede, kan vi opleve, at vi har spændinger i maven, spænder op i skuldre og nakke – og måske sover dårligt.

Afspændingen af nervesystemet handler dermed om, at du via behandlingen får bearbejdet de følelser og tanker, som forhindrer dit nervesystem i at slappe af.

I kropsterapi arbejdes der også med pulserende massage og åndedrættet, for at få dit nervesystem til at slappe af. Det får nervesystemet til at falde til ro, så musklerne kan begynde at afspænde. Dernæst består behandlingen af forskellige massageteknikker, som er meget effektive til at løsne og frigøre spændte muskler og led.