Posted on

Skunk frø – fra nytteplante til forbudt – og tilbage igen

Skunk frø og skunk planter har en lang og spændende historie. I Danmark kalder vi ofte cannabis eller hamp for skunk frø, selv om det ikke er helt korrekt, for skunk er faktisk en variant af cannabis, som først blev udviklet  i 70’erne, og kan måske bedst betegnes som en levedygtig indendørs cannabis plante.

En handelsvare i Asien

Cannabis og hamp har sandsynligvis været en af de første planter som mennesker dyrkede, og i Asien var det allerede 800 år f.kr. en aktiv handelsvare, og på bare et par hundrede år spredte det sig til hele Europa hvor hamp blev brugt i alt fra reb til medicin.

Hamp var altså virkelig brugt, og meget kendt for alle sine gode egenskaber, især i Kina hvor man i mange år havde anvendt hamp til alle mulige medicinske formål.

Derfor blev det forbudt

I det 20. århundrede blev der indledt en lang række tiltag mod euforiserende stoffer, fordi mange farlige stoffer begyndte at vælte ind over bl.a. USA’s grænser.

Det medførte at man i 1957 stoppede med at producere hamp i USA, og i flere andre lande blev hamp og cannabis m.m. forbudt op gennem 1900-tallet.

Skunken kom til

Da det jo mange steder var blevet forbudt at dyrke Cannabis, så stillede det store krav til dem der gerne ville fortsætte med det, og derfor kom skunkplanter og skunk frø til. Fordelen ved skunk frø er at de kunne vokse stort set alle steder, og slet ikke stillede lige så store krav til plads, sol, vand m.m. som cannabis planten gjorde.

Skunk kommer altså altid fra cannabis, og heraf nok den fejl at vi i Danmark ofte tror at alt cannabis er lig med skunk, men sådan er det altså ikke.

I dag kan man få et bredt udvalg af skunk produkter hos bl.a. Sensimilla, og mange andre forhandlere, men som privatperson er det altså endnu ikke lovligt at dyrke skunk herhjemme.

Lovlig cannabis dyrkning

Tilbage i 2018 trådte en forsøgsordning i kraft, der gjorde det lovligt for udvalgte personer at dyrke cannabis i Danmark.

Udelukkende til medicinsk brug og selvfølgelig med strenge krav til produktionen, det betyder at vi altså er på vej tilbage til at se cannabis planten for sine nyttige sider, og at få gavn af de mange medicinske positive effekter som planten kan give.

Men har du lyst til at eksperimentere med skunk frø derhjemme, skal du nok satse på at der er lidt lang vej endnu.