Posted on

Hvad skal vi have at spise aftensmad?

Det spørgsmål lyder dagligt i rigtig mange danske hjem. Maden, altså aftensmaden er umådelig vigtig, for os alle sammen. Aftensmad er vigtig af flere grunde. Dels er det det vigtigste måltid og det vi gør mest ud af og dels er det en social begivenhed. Mad der bliver lavet sammen smager bedre, end det der kun er den samme person om at lave, dag ud og dag ind. Sund mad er det bedste vi kan give hinanden.

Aftensmaden er en daglig social begivenhed

Aftensmaden er ofte samlingstidspunktet i familien. Morgenmaden spises som regel i hold, eller en efter en, alt efter hvornår man skal i skole og på arbejde. Frokost er som oftest en madpakke i variationer over samme tema, som spises i skolen eller på arbejdet. Med mindre det er weekend naturligvis.

Aftensmad er tid til lige at kigge på hinanden. Lytte til hinanden og selv fortælle om ens dag, i skolen eller på arbejdet. Samtidig med at man nyder et fælles måltid, som forhåbentligt er hjemmelavet, velsmagende og sundt.

Lav mad sammen

At tilberede aftensmad sammen, kan også være en lille social begivenhed. Det er der de vigtigste traditioner omkring mad og kultur bliver givet videre til næste generation. Det kan også være der man lige får rundet en dum ting der skete i skolen, eller en træls oplevelse med en kollega, eller en bekymring om noget som endnu ikke er sket. At lave maden sammen giver rum til den lille samtale, den der ikke rigtig passer til hele familiens ører på samme tid.

Sund aftensmad

At maden er sund, hjemmelavet og velsmagende er alfa og omega. Aftensmad skal være sund aftensmad. Sund aftensmad består af helt ekstremt mange grønsager, som alle sammen er økologiske. Sund aftensmad indeholder hverken kød, ris, brød eller pasta. Hvis der er kartofler skal de ikke være i overtal. Mega mange grønsager, eventuelt suppleret med æg eller fisk, alt sammen økologisk og helst fra nærområdet, så er det både super sundt mad og bæredygtigt mad. Kød er total misforstået som indhold i kosten. Kikærter indeholder lige så mange proteiner som kød, så hvis det er proteiner du jagter, så bare spis kikærter i samme mål, som du normalt ville spise kød. Pasta, ris og brød er bare tomt fyld. Det er tomme og overflødige kulhydrater, der bliver omdannet til sukker, der sætter sig på din krop som usundt fedt. Der er absolut ingen næringsværdi i pasta, ris og brød. Spis i stedet en masse grønsager og bliv mæt på den helt rigtige måde, samtidig med at du fylder din krop med vigtige vitaminer, mineraler og god energi. Sund aftensmad er grønsager som er dyrket økologisk i din baghave, eller i nærområdet.