Posted on

”An apple a day keeps the doctor away”

Du kender sikkert det gamle engelske udtryk, der hævder, at hvis du spiser et æble om dagen, undgår du besøg hos lægen. En anden version lyder “Eat an apple on going to bed, and you’ll keep the doctor from earning his bread”.

Har det noget på sig? Kan vi holde os raske bare ved at spise et æble? Er æbler virkelig så sunde? Det undersøger vi i denne artikel.

Med over 7.000 forskellige sorter, er æbler den mest udbredte og spiste frugt på verdensplan. Æbler er meget nærende, og er gennem tiden blevet forbundet med flere sundhedsmæssige fordele, der kan hjælpe med at holde lægen væk. De er fyldt med vigtige næringsstoffer, herunder fibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter. Æbler betragtes som næringstætte frugter: 

Et mellemstort (200 gr.) æble indeholder følgende næringsstoffer:

  • Kalorier: 104
  • Kulhydrater: 28 gram
  • Fiber: 5 gram
  • Vitamin C: 10 % af anbefalet daglig dosis (add)
  • Kobber: 6% af add
  • Kalium: 5% af add
  • Vitamin K: 4% af add
  • Vitamin E: 2-5% af add
  • Vitamin B1: 2-5% af add
  • Vitamin B6: 2-5% af add

Vitamin E tjener som en fedtopløselig antioxidant, vitamin B1 – også kendt som thiamin – er nødvendig for vækst og udvikling, og vitamin B6 er afgørende for proteinmetabolisme.

Æbler er også en rig kilde til polyfenoler, som er en vigtig gruppe af antioxidanter. Antioxidanter er forbindelser, der beskytter dine celler mod frie radikaler – skadelige molekyler, der bidrager til udviklingen af ​​kroniske tilstande, såsom hjertesygdomme og kræft.

Æbler indeholder ​​flavonoider, som er forbindelser, der har vist sig at reducere inflammation og beskytte hjertesundheden. Og de er også fyldte med opløselige fibre, som kan hjælpe med at reducere blodtryk og kolesterolniveauer, som begge er risikofaktorer for hjertesygdomme.

C-vitamin, som også findes i æbler, fungerer som en antioxidant til at neutralisere skadelige forbindelser kendt som frie radikaler.

For at få mest muligt ud af æbler skal du også spise skrællen, da det indeholder halvdelen af ​​fibrene og de fleste polyfenoler.

At spise et æble hver dag bidrager altså med meget godt til din krop, men det er dog muligt at få for meget af det gode. Hvis du spiser flere æbler hver dag, kan det forårsage uønskede bivirkninger. Især kan en   hurtig forøgelse af dit fiberindtag over en kort periode forårsage symptomer som gas, oppustethed og mavesmerter, og for mange æbler hver dag kan bidrage til fordøjelsesproblemer.

Der er ingen forskning, der beviser, at et æble om dagen er lig med garanteret sundhed. Men der er ingen tvivl om, at æbler indeholder rigtig mange gode næringsstoffer. Så hvis du vil hjælpe din sundhed på vej, og spise en sund og varieret kost, er æbler et rigtig godt bud. 

Et andet aspekt, der er vigtig for vores sundhed, er at være god ved sig selv og nyde livet. Hvad med at bruge efterårets æbler til at forkæle dig selv og dine kære med hjemmelavet æbleflæsk? Prøv evt. også disse hjemmelavede æbleskiver til dessert.

Vil du i gang med den helt store selvforkælelse, så er en afslappende ansigtsmaske en god måde at opnå velvære. Her får du opskriften på en ansigtsmaske til normal hud med æble. 


Du skal bruge:
● 1 æble
● 2 spsk. honning

Sådan gør du:
Skræl æblet og fjern kernehuset. Blend æblet, og tilsæt honning. Sæt blandingen i køleskabet i ti minutter. Fordel nu blandingen i ansigtet, og lad den sidde en halv time. Slut af med at rense med lunkent vand. Ansigtsmasken er god, da frugtsyren i æblet virker let peelende, og honningen giver din hud en naturlig dosis næring.